Nyheter

 • Västerviksföretag växer och satsar utomlands

  Västerviksföretaget JA Tech Sweden förvärvar ett annat företag – och etablerar sig utomlands. Ägaren Stefan Wernholm ser ljust på framtiden.

  VÄSTERVIK 3 SEPTEMBER 2021 15:04

  För många Västervikare är nog JA Tech ett ganska okänt företag. I lokalerna på Fiskaregatan jobbar bara fyra anställda, men man har kunder över hela Sverige och ett gäng konsulter knutna till sig.

  Huvudspåren i företaget är två olika programvaror som man utvecklat – Läroportalen och HRM-portalen. Läroportalen är en utbildningsportal som används av gymnasie- och yrkesskolor inom industriprogrammet, ett slags digitaliserat läromedel. HRM-portalen är ett digitalt HR-system som förenklar allt kring personaladministration och kompetensutveckling. Portalen började som en enkel databas på Totebo AB, där Stefan Wernholm i många år jobbade som produktionschef.

  Nu får företaget ytterligare ett ben att stå på, då bolaget LR Quality AB köpts upp. Bakom bolaget står Lars Rylander, som precis som Stefan har en bakgrund inom industrin. Han har utvecklat en programvara för ledningssystem, som gör det lättare för chefer att hålla koll på allt från avvikelserapporter till handlingsplaner.

  – Det vi vill ha är ju det här programmet och deras kunder, det gifter ihop sig bra med våra övriga områden. Vi började prata om det här redan för ett år sedan, och är båda lika glada över att det blivit så här, säger Stefan Wernholm.

  Lars Rylander kommer att vara med under uppstartsfasen, men planerar att gå i pension nästa år.

  Samtidigt satsar JA Tech mot utlandet, då man lanserar sin utbildningsportal i Finland. Läromedlet är uppbyggt efter en internationell standard inom svetsning som ett 40-tal länder följer. Inom portalen kan eleverna ta certifikat som ger dem möjlighet att jobba i hela världen.

  – De kan till exempel åka till Norge eller Saudiarabien och jobba på oljeplattform. Certifikatet öppnar upp världen.

  Till att börja med siktar man på svenskspråkiga områden i Finland, med målet att komma in på övriga skolor så småningom. Förhoppningen är att även ta sig in i Danmark och Norge.

  – Vi ser också ett jätteintresse från Ryssland.

  Wernholm säger samtidigt att satsningarna kommer kräva både tid, kompetens och pengar, och att man skulle behöva hitta ytterligare en delägare som kan skjuta till resurser och kompetens. Om försäljningen går bra vill man även nyanställa programmerare och säljare nästa år.

  – Framtiden är ljus, om vi lyckas fokusera på rätt saker – och coronarestriktionerna försvinner, så vi kan möta våra kunder på ett naturligt sätt.